Για την απεργία πείνας στο Κέντρο Κράτησης Μόριας Λέσβου

Εν μέσω των καθημερινών διαμαρτυριών για τις συνθήκες κράτησης και τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου μία απεργία πείνας λαμβάνει χώρα στον κλειστό τομέα του κέντρου κράτησης της Μόριας. Ο Amir Hampay  από το Ιράν, και οι Hoseyn Kozhin και Aresh Bahruz κούρδοι, ιρακινής καταγωγής διανύουν την 20η μέρα απεργίας πείνας τους στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας, ενώ ως ένδειξη αλληλεγγύης και διαρρηγνύοντας την αορατότητα του αγώνα τους πίσω από τα τείχη και τα κάγκελα της Μόριας, ο αδελφός του Amir, Arash Hampay,  διεξάγει παράλληλη απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, πλ. Σαπφούς, βρισκόμενος στην 19η μέρα. Και στους τρεις έχουν απορριφθεί τα αιτήματα ασύλου και έχουν προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. O Amir είχε γίνει γνωστός ξανά, όταν τον περασμένο Απρίλιο  οι αρχές προσπάθησαν να τον απελάσουν ενώ ακόμα εκκρεμούσε η προσφυγή του στο διοικητικό δικαστήριο[1]. Η απέλαση αποτράπηκε τελευταία στιγμή χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση αλληλέγγυων και δικηγόρων. Βασικό αίτημα των απεργών είναι η άμεση άρση της κράτησής τους και η επανεξέταση νέων αιτημάτων ασύλου.

Η επικοινωνία μαζί τους είναι αρκετά δύσκολη, καθώς οι αρχές έχουν κατάσχει τα τηλέφωνά τους, τα οποία και τους επιστρέφονται για μία ώρα την ημέρα. Την ίδια ώρα, οι φρουροί της πτέρυγας ακολουθώντας μία πάγια τακτική προσπαθούν να τους ξεγελάσουν να σταματήσουν την απεργία δηλώνοντάς τους ότι οι υποθέσεις τους προχωράνε και θα εξεταστούν σύντομα τα αιτήματά τους. Ο Arash που πραγματοποιεί την απεργία στο κέντρο της πόλης έχει δεχθεί επανειλημμένα την όχληση των τοπικών αρχών [2] ενώ έχει οδηγηθεί και στο αστυνομική διεύθυνση μυτιλήνης όπου και «συμβουλεύτηκε» να πάει στην Μόρια και να συνεχίσει εκεί .

Τη Δευτέρα, ο Arash Hampay μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, και ακολούθησαν μετά από τη Μόρια ο αδελφός του Amir και ο Aresh Bahruz. Παρόλο που ήταν φανερή η εξασθένησή τους από τον αγώνα που διεξάγουν  δεν κρατήθηκαν τελικά για νοσηλεία και στάλθηκαν πίσω στη Μόρια. Και στους δύο διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια βάρους, με τον Aresh να έχει ήδη απωλέσει 12 κιλά βάρους φτάνοντας τα 48kg.

Άμεση εισαγωγή των απεργών πείνας στο νοσοκομείο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα τους

Άμεση άρση της κράτησής τους

Χαρτιά σε όλους-ες τους-τις μετανάστες-ριες

Παύση όλων των απελάσεων

Musaferat

ΥΓ: Οι σημερινές ταραχές που έλαβαν μέρος στο κέντρο κράτησης της Μόριας βρισκόντουσαν σε πολύ κοντινό σημείο από την πτέρυγα κράτησης των απεργών πείνας. Ακόμα δεν έχει γίνει δυνατή η ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους μετά τις φωτιές που ξεσπάσανε και τα δεκάδες δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής.

 

[1]  https://www.hrw.org/news/2017/04/28/my-brother-being-deported-today

[2]  http://www.efsyn.gr/arthro/antidimarhos-kathariotitas-enantion-skoypidioy

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://musaferat.espivblogs.net/2017/07/18/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84/

1 ping

  1. […] εκκρεμούσε η προσφυγή του στο διοικητικό δικαστήριο[1]. Η απέλαση αποτράπηκε τελευταία στιγμή χάρη στην […]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.