Δράσεις για το θάνατο μετανάστη στον Καταυλισμό του Καρά Τεπέ

3

Την Παρασκευή 24/07 ένας Σύριος μετανάστης 45 χρονών κατέληξε λίγο πριν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της μυτιλήνης. Βρισκόταν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου περίμενε να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε φτάσει μαζί με συγγενή του την προηγούμενη μέρα στο βόρειο κομμάτι του νησιού όπου και περπάτησαν για χιλιόμετρα μέχρι να βρεθούν στον καταυλισμό που έχει στηθεί λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της μυτιλήνης. Ο θάνατος οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς, καθώς η ταλαιπωρία του ταξιδιού ήρθε προφανώς να επιδεινώσει πρότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Η είδηση δεν βρήκε το χώρο που της άρμοζε στα τοπικά και κεντρικά ειδησεογραφικά μέσα, ενώ έγινε και προσπάθεια να κρυφτεί και στους υπόλοιπους μετανάστες που βρίσκονταν στο καρά τεπέ προς αποφυγή αντιδράσεων.

Ομάδα συντρόφων και συντροφισσών προχώρησε τις επόμενες μέρες σε κινήσεις δημοσιοποίησης του συμβάντος. Πιο συγκεκριμένα γραφτήκαν συνθήματα σε διάφορα σημεία της πόλης και το δημαρχείο (ο άθλιος καταυλισμός του Καρά Τεπέ στήθηκε από πρωτοβουλία του δημάρχου μυτιλήνης Σ.Γαληνού), ενώ τη Δευτέρα 27/07 πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης όπου και παίχτηκε ηχητικό μήνυμα αλλά και σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Την Τρίτη 28/7 στήθηκε μικροφωνική στην αγορά της μυτιλήνης όπου μοιράστηκε το κείμενο που ακολουθεί.

Σε διάφορα τοπικά ειδησεογραφικά υπάρχουν αναφορές και για θάνατο ακόμα ενός μετανάστη λίγες μέρες νωρίτερα, κάτι το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα…

ΥΓ: Λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ οδεύει προς το κλείσιμό του ή τουλάχιστον προς μια πιο χαλαρή χρήση του. Τα νούμερα των μεταναστών που καταφθάνουν έχουν μειωθεί σημαντικά καθώς το λιμενικό σώμα, σε συνεργία με το πολεμικό ναυτικό και τη Frontex έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου και απώθησης πίσω στα τουρκικά ύδατα. Οι μετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν οδηγούνται σχεδόν αμέσως στον κέντρο ταυτοποίησης της Μόριας!

Το κείμενο που μοιράστηκε στις παρεμβάσεις:

Τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Λέσβο, όσον αφορά τα ρεύματα μεταναστών που καταφθάνουν κατά βάση από Συρία και Αφγανιστάν, αποδεικνύουν το πόσο χρήσιμες είναι για την «πολιτισμένη» δύση και το κεφάλαιο οι ανθρώπινες ζωές χωρίς προοπτική και πόσο ευκολότερη είναι η διαχείρισή των ανθρώπων αυτών υπό απάνθρωπες συνθήκες. Συνθήκες που διαμορφώνονται όπως φαίνεται με την ευλογία της τοπικής κοινωνίας.

Η πλειοψηφία των μετακινούμενων αυτών ανθρώπων, πέρα από το γεγονός ότι συλλαμβάνεται και κρατείται έγκλειστη στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, είτε λαμβάνει επιτέλους τα απαραίτητα έγγραφα για τη συνέχιση του ταξιδιού της είτε συνεχίζει να παραμένει έγκλειστη, ανάλογα με τα τρέχοντα συμφέροντα του κράτους και των ευρύτερων εκμεταλλευτών. Και αυτό αφορά μόνο τους «ευτυχείς» που θα καταφέρουν να περάσουν τα νερά του αιγαίου. Όσους και όσες δηλαδή δεν χαθούν σε ένα από τα πολυάριθμα ναυάγια ή δεν πέσουν πάνω στις διαδικασίες απώθησης και επαναπροώθησης από τα σκάφη του λιμενικού και της frontex.

Αποκορύφωμα βέβαια της στυγνής διαχείρισης των ανθρώπων αυτών είναι ο θάνατος ενός Σύριου μετανάστη την Παρασκευή 24-07 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου είχε βρεθεί περιμένοντας να ακολουθήσει και αυτός με τη σειρά του τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης. Τα αίτια θανάτου του μπορεί ακόμα να μην έχουν εξακριβωθεί παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι βρίσκονται στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι, πολλές φορές χωρίς τροφή και νερό για μέρες, χωρίς υποδομές υγιεινής και υπό την απουσία μιας κάποιας μόνιμης ιατρικής μονάδας στο χώρο όπου διαμένουν, μιλά από μόνο του. Φυσικά όσο γνωστοποιείται η κατάσταση εκτός νησιού, αλλά και λόγω του μεγέθους της, οι εκλύσεις από διάφορους φορείς για την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και της δημιουργίας υποδομών πληθαίνουν. Εκλύσεις που πέφτουν στο κενό. Η ανταπόκριση της πολιτείας σε αυτό ήταν η αποστολή δύο διμοιριών ΜΑΤ από Θεσσαλονίκη και ακόμα περισσότερων λιμενικών για τον έλεγχο και την υποτίμηση των μεταναστών. Γιατί το σημαντικό δεν είναι η εξομάλυνση αυτής της κατάστασης και η όποια καλυτέρευση της υποδοχής των ανθρώπων αυτών εδώ. Το σημαντικό είναι η εντονότερη αστυνόμευση και η κράτηση των μεταναστών μακριά από τα κέντρα του νησιού μη τυχόν διαταραχθεί η ομαλότητα της τουριστικής περιόδου. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, και λόγω των αντιδράσεων που είχε αρχίσει να προκαλεί η λειτουργία του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ, οι αρχές προανήγγειλαν το κλείσιμο του χώρου αυτού και τη μεταφορά των μεταναστών στη Μόρια όπου η πρόσβαση είναι δυσκολότερη και η ορατότητα μικρότερη.

Το εξωφρενικότερο όλων βέβαια είναι το πως αυτή η κατάσταση πλαισιώνεται και σιγοντάρεται από τους τοπικούς καταστηματάρχες, οι οποίοι στο όνομα του κέρδους παραβλέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη υπογράφοντας από κοινού κείμενα που αναπαράγουν ρατσιστικό λόγο και κατασκευάζοντας ψευδής ειδήσεις. Επιπλέον δρώντας καθαρά καιροσκοπικά, δεν διστάζουν να προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο πάνω στις πλάτες των μεταναστών.. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μετανάστευση δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο και ότι οι μετανάστες/ριες δεν συγκεντρώνονται ανά χιλιάδες στο νησί μας γιατί το επέλεξαν για διακοπές. Κρατούνται σε καθεστώς ομηρίας για να υποβληθούν στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής και να βγουν από αυτήν ακόμη πιο υποτιμημένοι και υποτελείς. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση που δέχονται δεν είναι ξεκομμένη από αυτή που δεχόμαστε καθημερινά στις ζωές μας από τα κράτη και τα αφεντικά. Σαν κομμάτι της κοινωνίας της Λέσβου λοιπόν, στεκόμαστε δίπλα στους/στις μετανάστες/ριες και δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε χιλιοστό γης, στο ρατσιστικό μίσος και στις ξενοφοβικές λογικές των κανιβάλων αυτής της κοινωνίας.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ…

Αλληλέγγυοι-ες

Το κείμενο στα γαλλικά εδώ

Permanent link to this article: https://musaferat.espivblogs.net/en/2015/07/31/%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba/

Leave a Reply

Your email address will not be published.