Ενημερωτικό Σημείωμα για το Δικαστήριο για τα Γεγονότα του Λιμανιού

DSC_0080

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το δικαστήριο στο οποίο διώκονταν 7 μετανάστες για τα γεγονότα που ξέσπασαν στο λιμάνι της μυτιλήνης την προηγούμενη Τετάρτη. Υπενθυμίζουμε ότι είχαν παραπεμφθεί τελικά από τον εισαγγελέα 7 άτομα με τις παραπάνω κατηγορίες:

  • Απρόκλητες σωματικές βλάβες
  • Αντίσταση κατά της αρχής
  • Παρακώλυση συγκοινωνιών

Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανένας από τους διωκόμενους μετανάστες, ωστόσο λίγο πριν την έναρξη της δίκης μαθεύτηκε ότι ο ένας από τους 7 είναι ανήλικος και συνεχίζει να κρατείται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας, ως ασυνόδευτος μέχρι να οδηγηθεί σε κάποιον από τους ξενώνες φιλοξενίας. Για τον συγκεκριμένο μετά και από την πρόταση του εισαγγελέα, η υπόθεση του διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί από το αρμόδιο μονομελές δικαστήριο ανηλίκων.

Για τους υπόλοιπους 6 η έδρα εξέτασε 4 λιμενικούς ως μάρτυρες για τα γεγονότα του λιμανιού. Μεταξύ αυτών και ο λιμενικός που ισχυρίζεται ότι χτυπήθηκε στο μάτι από έναν από τους διωκόμενους και ότι αυτό ήταν η αφορμή για το ξύλο που τους ρίξανε. Οι εικασίες τους ότι δέχθηκαν επίθεση από μία μάζα 200 ατόμων οι οποίοι τους επιτέθηκαν αρχικά με πέτρες και στη συνέχεια κατά τις έρευνες βρέθηκαν να έχουν καβατζωμένα διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, πασσαλάκια από τις σκηνές του κέντρου κράτησης του Καρά Τεπέ, αλλά και ένα ρόπαλο με καρφωμένη βίδα στην άκρη(;;!!), στοιχεία τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά στο δικαστήριο, και 5 λιμενικοί τους έκαναν καλά προκάλεσε το θαυμασμό όλων για τις υπεράνθρωπες δυνάμεις τους! Επίσης ο ένας λιμενικός προσπάθησε να τονίσει επανειλημμένα, τις εικασίες που είχε εκφράσει και ο τοπικός δημοτικός σύμβουλος του Σύριζα, ότι οι αντιδράσεις των μεταναστών για τον εμπαιγμό τους από τις αρχές ήταν υποκινούμενες από ντόπιους.

Η έδρα υιοθέτησε πλήρως τις προτάσεις του εισαγγελέα και στη συνέχεια επέβαλλε τις παρακάτω ποινές:

 Για τον ένα από τους 6, τον οποίο ο λιμενικός κατηγόρησε ότι ήταν αυτός που του επιτέθηκε του επέβαλλε τελική ποινή και για τις τρεις κατηγορίες, 2 χρόνων και 8 μηνών με τριετή αναστολή.

Για τους υπόλοιπους 5 η έδρα τους επέβαλλε ποινές 2 χρόνων και 2 μηνών για τις κατηγορίες της αντίστασης και της παρακώλυσης συγκοινωνιών, επίσης με τριετή αναστολή.

Η διεξαγωγή του δικαστηρίου για τον ανήλικο που παραμένει κρατούμενος στη μόρια δεν έγινε γνωστό πότε θα γίνει…

Η δίκη διεξήχθη υπό την παρουσία περίπου 25 αλληλέγγυων μέσα και έξω από την αίθουσα.


Από τη ομάδα ενάντια στα κέντρα κράτησης Musaferat μοιράστηκε το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο:

Κάτω τα ξερά σας από τους μετανάστες !

Τη Δευτέρα 15/6 μετά από καβγάδες που ξέσπασαν μεταξύ μεταναστών στο δημοτικό κέντρο κράτησης του Καρά Τεπέ ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης τους, περίπου 400 μετανάστες κυρίως συριακής καταγωγής πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Βασικό τους αίτημα ήταν η άμεση χορήγηση των απαιτούμενων εγγράφων για να μπορέσουν να φύγουν από το νησί. Το λιμενικό σώμα, φορείς και τοπικά κομματικά στελέχη έσπευσαν να αποσυμπιέσουν την ένταση με την υπόσχεση ότι σύντομα θα τους εκδίδανε τα εν λόγο έγγραφα για να μεταβούν στην Αθήνα και να ολοκληρώσουν εκεί τη διαδικασία ταυτοποίησής τους. Να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα με σκοπό την αποσυμφόρηση του νησιού και των εδώ υπηρεσιών καταγραφής. Για τη στέγασή τους, παραχωρήθηκε ο χώρος του υπό ανακαίνιση κολυμβητηρίου. Την Τετάρτη 17/6, οι αρχές παραδίδουν έγγραφα σε μόνο 200 από αυτούς και τους υπόλοιπους τους διατάζουν να ανεβούν σε λεωφορεία που θα τους μετέφεραν στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Μπροστά σε αυτόν τον εμπαιγμό τους από τις αρχές, αρνούνται να υπακούσουν και διαμαρτύρονται ζητώντας την εκπλήρωση των υποσχέσεων που είχαν λάβει τις προηγούμενες μέρες. Στις δίκαιες αυτές αντιδράσεις των μεταναστών, και στην επιλογή τους να πάψουν να είναι τα θύματα των καταστάσεων που πειθήνια θα σκύβουν το κεφάλι στις διαδικασίες εξευτελισμού και υποτίμησης που υποβάλλονται, όπως ακούσαμε να σχολιάζει ο τοπικός δημοτικός σύμβουλος του Σύριζα, απαντήσεις ήρθε να δώσει το λιμενικό σώμα. Ενισχυμένοι από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ειδικών τους μονάδων, επιτέθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος με απειλές, βρισιές και πτυσσόμενα γκλοπ τραυματίζοντας πολλούς από αυτούς, τον ένα μάλιστα σοβαρά στο κεφάλι. Επικουρούμενοι από κραυγές ντόπιων “αγανακτισμένων” πολιτών που βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία απέναντι στους μετανάστες και ομάδας αλληλέγγυων που έσπευσαν στο σημείο, προχώρησαν σε 7 συλλήψεις, προϊδεάζοντας τους μετανάστες για το μέλλον που τους περιμένει στην πορεία τους στην «ευρώπη-φρούριο». Οι υπόλοιποι μπροστά στον κίνδυνο να έχουν την ίδια μοίρα επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του δήμου για να μεταφερθούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τη Μόριας. Έτσι επιτεύχθηκε και η επιθυμία του δήμου που δε θέλει τέτοιου είδους “επεισόδια” να του βρωμίζουν την τουριστικώς και κερδοσκοπικά φτιαγμένη, γαλήνια και “καθαρή” εικόνα του νησιού στη μέση της τουριστικής σεζόν.

Τους 7 συλληφθέντες ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε με τις εξής κατηγορίες :

  • Αντίσταση κατά της αρχής
  • Απρόκλητες σωματικές βλάβες
  • Παρακώλυση συγκοινωνιών

Παρ’όλη την επιθυμία των διωκόμενων μεταναστών να πραγματοποιηθεί άμεσα το δικαστήριο, η έδρα αποφάσισε την αναβολή του για σήμερα Τετάρτη 24/6. Ωστόσο διέταξε παράλληλα την απελευθέρωση των μεταναστών στο μεσοδιάστημα, κάτι που η αστυνομική διεύθυνση λέσβου δεν είδε με καθόλου καλό μάτι. Έτσι όταν οι μετανάστες επέστρεψαν στο τμήμα για την παραλαβή των προσωπικών τους αντικειμένων, διατάχθηκε η εκ νέου σύλληψη και κράτησή τους στα κρατητήρια τις Γ.Α.Δ.Λ με την κατηγορία ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Μετά από 2 μέρες, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο στρ. συγκέντρωσης της Μόριας.

 Και φτάνουμε στη σημερινή δίκη με κάποιες εικόνες στο μυαλό από την προηγούμενη φορά, όπου η αίθουσα που γινόταν η δίκη ήταν γεμάτη με αστακούς λιμενικούς και μπάτσους όλων των ειδών και αποχρώσεων, με ξυπόλυτους και εμφανώς ταλαιπωρημένους τους συλληφθέντες μετανάστες και χαραγμένα τα σύμβολα της Χ.Α στα καθίσματα του ακροατηρίου…

Για όλους τους λόγους του κόσμου, με τη σημερινή αντιμεταναστευτική πολιτική που καλά κρατεί, και τη δημοσιογραφική ντόπια λέρα που έχει βρει την καλύτερη στιγμή να ξεδιπλώσει το διεφθαρμένο και ρατσιστικό της ταλέντο απαιτούμε την άμεση απόσυρση των διώξεων εις βάρος των 7 συλληφθέντων μεταναστών.

 

Αλληλεγγύη στους μετανάστες/στριες που κρατούνται όμηροι

των κρατών και των ντόπιων αφεντικών

Enlace permanente a este artículo: https://musaferat.espivblogs.net/es/2015/06/24/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81/

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.