Πορεία αλληλεγγύης σε μετανάστες-πρόσφυγες

αμανπια

ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ…

Τους τελευταίους μήνες άνοιξαν οι θάλασσες και βγήκαν από μέσα μετανάστες-τζιχαντιστές με αποκλειστικό σκοπό τη διατάραξη της δημόσιας τάξης της Λέσβου. Όσο γέλιο και αν μας προκαλεί αυτή η αφήγηση, αποτελεί την προωθούμενη λογική δίπλα στην αντιμεταναστευτική πολιτική και το ρατσιστικό μίσος που την εδραιώνει κοινωνικά. Άλλωστε το πρότζεκτ της τουριστικής ανάπτυξης δεν συμβαδίζει με τη παρουσία εξαθλιωμένων μεταναστών, για τους οποίους κατασκευάζεται η εικόνα των φορέων ασθενειών και των εν δυνάμει εγκληματιών.

Η Δύση εντατικοποιώντας τον πόλεμο στη μέση ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Κάποιοι/ες από αυτούς/ες επιχειρούν με τη βελτίωση του καιρού να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα και να φτάσουν στη Λέσβο. Εδώ θα απολαύσουν την “ελληνική φιλοξενία” που περιλαμβάνει πεζοπορία δεκάδων χιλιομέτρων μέχρι το σημείο της σύλληψής τους, εγκλεισμό ανά χιλιάδες κάτω από τον ήλιο χωρίς την ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών και σε περίπτωση που σηκώσουν κεφάλι ξύλο και προσαγωγές από το λιμενικό σώμα . Αυτή είναι μια πρώτη γεύση από την αντιμεταναστευτική πολιτική, γεμάτη από εξαθλίωση, παρανομοποίηση, καταπάτηση της ανθρώπινης υπόστασης και πολλες φορες την φυσική εξόντωση. Μέχρι εδώ είναι μόνο η βρώμικη δουλειά του κράτους.

Συντονισμένοι με τα παραπάνω είναι τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, ξενοδόχοι και μερίδα ντόπιων επιχειρηματιών, ο οποίοι με ανακοινώσεις και τοποθετήσεις σε καθημερινή βάση, αντιμετωπίζουν τους/τις μετανάστες/ριες σαν σκουπίδια που πρέπει να απομακρυνθούν. Η θέαση της αθλιότητας άλλωστε δεν συμπεριλαμβάνεται στο τουριστικό προϊόν, οπότε η εξαθλίωση μπορεί να υπάρχει και να μεγεθύνεται, αλλά κάπου αλλού. Το πορτοφόλι του τουρίστα λοιπόν μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για την ιδεολογική κάλυψη αυτής της λογικης, ο/η μετανάστης/ρια εμφανίζεται ως μια ακάθαρτη εγκληματική φιγούρα, ως « εθνικός άλλος » που απειλεί την συνοχή και την ασφάλεια της λεσβιακής κοινωνίας.

Εδώ είναι που έρχεται να προσφέρει με χαρά τις υπηρεσίες της η ντόπια δημοσιογραφική λέρα όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν. Πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά, ο Σ.Μπαλάσκας, ο Γ.Σινάνης και το γραφείο τύπου της τοπική Χ.Α από το blog « lesvospost » που με την κατασκευή πληροφοριών, τη χρήση μοντάζ και τα άρθρα αγωνίας, τρέμουν μπροστά στις «αποβάσεις λαθρομεταναστών», στις «ουρές στους οίκους ανοχής» και στις «ωρολογιακές βόμβες» που θα γκρεμίσουν τον ελληνικό τουρισμό έναντι του «προσφυγικού τουρισμού» (είναι όλα αποσπάσματα από άρθρα τους). Το ανθρώπινο δράμα γίνεται μπίζνα που αυξάνει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας και τη κυκλοφορία της εφημερίδας. Τελικό προϊόν είναι η καλλιέργεια του φόβου προς τον « ξένο » και η νομιμοποίηση του εγκλεισμού και της υποτέλειας του άλλου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μετανάστευση δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο και ότι οι μετανάστες/ριες δεν συγκεντρώνονται ανά χιλιάδες στο νησί μας γιατί το επέλεξαν για διακοπές. Κρατούνται σε καθεστώς ομηρίας για να υποβληθούν στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής και να βγουν από αυτήν ακόμη πιο υποτιμημένοι και υποτελείς. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση που δέχονται δεν είναι ξεκομμένη από αυτή που δεχόμαστε καθημερινά στις ζωές μας από τα κράτη και τα αφεντικά. Σαν κομμάτι της κοινωνίας της Λέσβου λοιπόν, στεκόμαστε δίπλα στους/στις μετανάστες/ριες και δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε χιλιοστό γης, στο ρατσιστικό μίσος και στις ξενοφοβικές λογικές των κανιβάλων αυτής της κοινωνίας.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 στις 18:00

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ (αυτοκινητα, δικυκλα, ποδηλατα)

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/6 στις 12:00 ΣΤΟ ΙΚΑ

Αλληλέγγυες-οι

Lien Permanent pour cet article : https://musaferat.espivblogs.net/fr/2015/06/19/%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83/

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.