Μα πόσο μαλάκες είστε;

afisa

Το ζήτημα της μετανάστευσης και των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά του ανατολικού αιγαίου έχει κυριαρχήσει στην καθημερινότητα τον τελευταίο καιρό. Όλοι κάτι έχουν να πουν. Οι ακροδεξιοί, κυβερνητικοί ή μη, που βλέπουν εθνικές απειλές, οι έμποροι που κατανοούν το δράμα αλλά η εικόνα των ταλαιπωρημένων μεταναστών τους χαλάει τη βιτρίνα του τουριστικού προϊόντος που έχουν προς πώληση, οι από φύσης φιλάνθρωποι που τρέχουν μεν να προσφέρουν βοήθεια στους “κακόμοιρους” μετανάστες, δεν διστάζουν όμως να τους παρουσιάζουν ως πρόβλημα και να κάνουν τουμπεκί στα πραγματικά αίτια του ζητήματος….

Φορείς όλων αυτών των εχθρικών απόψεων αλλά και διαμορφωτές άλλων τόσων, είναι καταρχήν τα τοπικά ΜΜΕ. Με πρωτοσέλιδα που αναφέρονται σε ωρολογιακές βόμβες (αλήθεια άμα αυτές υπάρχουν και σκάνε από ποια μεριά είναι οι νεκροί;), με άρθρα που έρχονται να δικαιολογήσουν την ρατσιστική βία αφού το «κράτος δεν αποτρέπει τις εισροές μεταναστών» ή που επανειλημμένα ζητάνε τη δημιουργία όχι ενός αλλά πολλαπλών στρατοπέδων συγκέντρωσης για τον εγκλεισμό των ανθρώπων που φτάνουν. Είναι αυτά τα παπαγαλάκια και τα μέσα τους που δεν ξεχνάνε να κλείνουν το μάτι σε όσους βλέπουν μία ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν από την παρουσία των ανθρώπων αυτών στο νησί μιλώντας ακόμα και για «Προσφυγικό Τουρισμό» (;;;), με «εύστοχα» σχόλια που μας ενημερώνουν για το πόσο πέραση έχει ο γύρος κοτόπουλο έναντι του χοιρινού στο λιμάνι της Μυτιλήνης τις τελευταίες μέρες… Είναι οι ίδιοι κονδυλοφόροι που πετάνε προβοκατόρικα άρθρα για δήθεν απόπειρες βιασμών ή συνωστισμούς σε οίκους ανοχής κι άλλα τέτοια πάντα βασισμένα σε «έγκυρες πήγες» και πάντα αναπόδεικτα για να ψαρέψουν στα θολά νερά της ξενοφοβίας.

Εμείς μόνο ένα πράγμα έχουμε να πούμε, και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Πρόβλημα δεν αποτελούν οι άνθρωποι αυτοί που φτάνουν εξαντλημένοι μέσα σε παιδικές φουσκωτές βάρκες. Πρόβλημα είναι όλα αυτά που τους εξαναγκάζουν να διασχίσουν τα σύνορα με αυτούς τους τρόπους. Πρόβλημα είναι τα σύνορα και τα κράτη που έρχονται να διαχωρίσουν πληθυσμούς με βάση φαντασιακά περί έθνους, φυλής και άλλων τέτοιων μαλακιών. Πρόβλημα είναι τα κέντρα κράτησης, όπου ως σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης έρχονται να υποτιμήσουν και να εξοντώσουν αυτούς τους πληθυσμούς που εμφανίζονται πια ως πλεονάζοντες για τη συνέχιση της κυριαρχίας και της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Πρόβλημα είναι τα καθάρματα που τρέχουν να ιδιοποιηθούν τις βάρκες των μεταναστών αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που αυτές κουβαλούσαν. Πρόβλημα είναι οι μαυραγοριτές στο λιμάνι. Πρόβλημα είναι οι κανίβαλοι που κυνηγάνε τη «μεγάλη είδηση» δημιουργώντας οχετό και σκηνικό τρόμου. Πρόβλημα είναι όσοι-ες αφομοιώνοντας την κυρίαρχη προπαγάνδα έρχονται συνειδητά ή ασυνείδητα να παπαγαλίζουν τις ρατσιστικές κορώνες που τους ταΐζουν τα ΜΜΕ.

Και είμαστε σίγουροι-ες: Η ιστορία ξέρει να μιλάει. Ας φροντίσει ο καθένας/μια να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

 

Permalink link a questo articolo: https://musaferat.espivblogs.net/it/2015/06/28/%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5/

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.