Αντιφασιστική Πορεία

antifaposterfisascolour

Στις 18 Σεπτέμβρη 2013, ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός, μετά από συμπλοκή με ομάδα φασιστών. Έχουν περάσει 2 χρόνια από τη δολοφονία του, η οποία σηματοδότησε και την επικοινωνιακή αποκαθήλωση των νεοναζιστών στης Χρυσής Αυγής. Τα κροκοδείλια δάκρυα έδωσαν τη θέση τους σε τηλε-δίκες στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε προ των ευθυνών της. Ήταν η ώρα να αναχαιτίσει την άνοδο αυτής της τόσο απροκάλυπτα επιθετικής κομματικής δύναμης, να της τραβήξει το αυτί και τη βάλει πίσω στη θέση που η ίδια της είχε ορίσει. Μεσα από μία σειρά ερευνών, συλλήψεων και δικών ορισμένων μελών της χρυσής αυγής, επιδιώχθηκε, φαινομενικά τουλάχιστον, ο έλεγχος της ανόδου του φασισμού…

Ο φασισμός όμως δεν πεθαίνει μέσα σε μία αίθουσα δικαστηρίου.

Ο φασισμός εξακολουθεί να υπάρχει. Υπάρχει στην ανάδυση ακροδεξιών μορφωμάτων, θιασωτών της βίας και του μίσους προς κάθε αδύναμο, της ξενοφοβίας, του κανιβαλισμού μεταξύ των από τα κάτω, πάντα πάνω στην κατάλληλη στιγμή, όπου ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να «μην κάνει καλά τη δουλειά του». Αγανακτισμένοι και διψασμένοι για περισσότερο κράτος, για περισσότερη τάξη και ασφάλεια από «αλλότριους εισβολείς» εμφανίζονται διαδικτυακά και επιδιώκουν συσπείρωση με διάφορα ονόματα.

Ως πατριωτική κίνηση, η οποία ελάχιστα διαφέρει ιδεολογικά από τη χρυσή αυγή, μία τέτοιου τύπου ομάδα έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στην πόλη της Μυτιλήνης στο ξεκίνημα της περασμένης εβδομάδας. Τη Δευτέρα 7/9 προσπάθησε να παρέμβει σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης που έγινε στο επιμελητήριο της πόλης, αλλά μόλις αποθήθηκε από ομάδα αντιφασιστών, επιχείρησε να επιτεθεί στους συγκεντρωμένους με τη βοήθεια των ΜΑΤ. Την Τετάρτη 9/9, κάλεσε σε συγκέντρωση σε αναψυκτήριο του πάρκου της Αγίας Ειρήνης. Τελικά, περιέφερε το ρατσιστικό της μίσος στο κέντρο της πόλης, κάνοντας πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία Σαπφούς.

Ο φασισμός υπάρχει. Υπάρχει στην κερδοσκοπία τόσων και τόσων ντόπιων καταστηματαρχών σε βάρος των μεταναστών. Υπάρχει στο οικονομικό κέρδος και την παράτυπη οικονομία που έχει στηθεί για τη μέγιστη εκμετάλλευση της παρουσίας και της κίνησης των ανθρώπων αυτών μέσα στη Λέσβο. Η λογική «αφού υπάρχουν και κινούνται ανάμεσά μας, ας δούμε πώς θα κονομήσουμε», πρακτικά σημαίνει υπερτιμολογημένο φαγητό και νερό, φόρτιση κινητών τηλεφώνων επί πληρωμή, ειδική (αυξημένη) τιμολόγηση ακτοπλοϊκών εισητηρίων για τους μετανάστες. Αυτά είναι μόνο ένα δείγμα μίας ολόκληρης μπίζνας αισχροκέρδιας με απώτερο σκοπό το οικονομικό ώφελος εκεί που θέση έχει η αλληλεγγύη.

Ο φασισμός υπάρχει. Υπάρχει στη ρατσιστική προπαγάνδα του τοπικού και εθνικού τύπου και των ΜΜΕ, γενικότερα. Διασπορά ψευδών ειδήσεων, στερεοτυπική παρουσίαση των μεταναστών ως «βρώμικων, επικίνδυνων, δυνάμει βιαστών και κλεφτών», μεταφορά ενός κλίματος φοβικού και διάχυση του πανικού. Τα δημοσιεύματα ποικίλα και ευφάνταστα, από αυτά που αποθάρρυναν ντόπιους οδηγούς να μεταφέρουν μετανάστες στα αυτοκίνητά τους, μέχρι αυτά που κραύγαζαν για επικείμενες επιδημίες και αρρώστιες, πάντα εναρμονισμένα με την κινδυνολογία που αντιστοιχεί σε κάθε τέτοια περίσταση. Στον αντίποδα όλων αυτών, τα νεκρά σώματα μεταναστών σε ακτές του βόρειου Αιγαίου γίνονται ένα πιασάρικο εμπόρευμα, αποπλαισιωμένο θέαμα στα δελτία ειδήσεων, όποτε η συγκυρία το σηκώνει.

Ο φασισμός υπάρχει. Υπάρχει και αναπαράγεται μέσα από την ίδια την κρατική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Η στρατιωτική αντιμετώπιση που ορίζει την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, δε μπορεί παρά να προκαλεί ακόμα περισσότερους νεκρούς στα σύνορα. Οι εντατικές προσπάθειες του λιμενικού να αποτρέψει την είσοδο ή να επαναπροωθήσει τα βαρκάκια προς τα τουρκικά ύδατα, αναπόφευκτα προκαλούν ναυάγια που συνήθως δε μαθαίνουμε ποτέ. Η όποια αντίδραση από πλευράς των μεταναστών απαντάται πάντα με ωμή καταστολή. Ξύλο και βία.

Όλα αυτά συμβαίνουν και μας θυμίζουν πως ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας, δεν ξεπερνιέται μέσα στα πλαίσια μιας φαινομενικής αστικής νομιμότητας. Αντιθέτως, είναι δομικός, δε χρειάζεται να φορά σβάστιγγα, ούτε να χαιρετά ναζιστικά, γιατί αντανακλάται στην καθημερινότητα, εδράζεται στην επιθυμία για ασφάλεια και στο συντηρητισμό, στο τρίπτυχο «πατρις-θρησκεία-οικογένεια».

Συχνά βέβαια, εκφράζεται περισσότερο εκωφαντικά και μπορεί να πάρει δολοφονικές διαστάσεις. Όπως στην περίπτωση των δύο νεαρών, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, οι οποίοι πέταξαν βόμβες μολότωφ στο πάρκο Χατζηδήμου στη Μυτιλήνη, ενώ εκεί είχαν κατασκηνώσει οικογένειες μεταναστών. Από τύχη δεν κινδύνεψε κανείς. Τα τοπικά μέσα δεν είπαν πολλά. Πάντως, το χέρι που παίρνει το ρόλο του τιμωρού, κάνοντας πράξη όσα ρατσιστικά σχόλια συχνά ακούγονται στα καφενεία, σηκώνεται, αφού πρώτα το οπλίσουν όλοι αυτοί: μέσα μαζικής ενημέρωσης, πατριώτες ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στους πρόσφυγες, θεσμικοί και κρατικοί φορείς που διαχειρίζονται το πρόβλημα, οργανωμένοι και μη φασίστες.

Εμείς, στόχο έχουμε να αφοπλίσουμε το χέρι αυτό, πριν τολμήσει να σηκωθεί. Με δεδομένη την αλληλεγγύη μας με τους μετανάστες, αλλά και την ανάγκη μας να συμπορευτούμε μαζί τους σε διεκδικήσεις και πιθανές κοινότητες αγώνα, σκοπεύουμε να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης στο ρατσιστικό συρφετό να κερδίσει έδαφος στη Λέσβο.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 18.00, Πλατεία Σαπφούς

 

Αντιφασίστες-στριες

Lien Permanent pour cet article : https://musaferat.espivblogs.net/fr/2015/09/16/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1/

1 ping

  1. […] Αναδημοσίευση από musaferat.espivblogs.net […]

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.