Ενημέρωση για την Εξέλιξη του Δικαστηρίου για την Εξέγερση της Αμυγδαλέζας 2013

Οι ενημερώσεις για την εξέλιξη της δίκης προέρχονται από το site της Συνέλευσης No Lager

 

1η Συνεδρίαση 03/11/2014

Για τη συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 3/11/14

Από νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης με 100 και πλέον αλληλέγγυους/ες να βρίσκονται ανά διαστήματα στο πρωτοδικείο της Δέγλερη από τις 9.00 μέχρι την λήξη της συγκέντρωσης στις 15.00. Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του πρωτοδικείου, ενώ αναρτήθηκαν και 3 πανό στην οδό Δέγλερη στα κάγκελα των προσφυγικών. Ένα μέρος της συγκέντρωσης βρισκόταν μέσα στο κτίριο καθώς και μέσα στην αίθουσα 2, όπου διεξάγεται η δίκη. Στις 11.00 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των προφυλακισμένων μεταναστών από τα κρατητήρια του πρωτοδικείου στην αίθουσα του δικαστηρίου υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Μια διμοιρία χακί, μια μπλε, ασφαλιτόμπατσοι, ειδικοί φρουροί, αστεράτοι και οι 25 μπάτσοι/μάρτυρες κατηγορίας βρίσκονταν μέσα και έξω από το κτίριο. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης υποδέχθηκε τους κρατούμενους μετανάστες με συνθήματα και χειροκροτήματα τόσο κατά την έλευσή τους στον προαύλιο χώρο της Δέγλερη, όσο και στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα η οποία είχε προηγουμένως εκκενωθεί με πρόφαση περί πληρότητας του χώρου και η οποία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είχε μπει σε “καραντίνα” από μια μπλε διμοιρία. Για αρκετή ώρα, λοιπόν, απαγορευόταν στο «κοινό» να μπει στην αίθουσα, ένα τμήμα της μπλε διμοιρίας στεκόταν μπροστά στην είσοδο, φτάνοντας μέχρι το σημείο να κλείνει την πόρτα κάποιες στιγμές. Αργότερα αλληλέγγυος κόσμος μπήκε κανονικά στην αίθουσα και παρακολούθησε τη δίκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το αίτημα του οργάνου της Τάξης προς το προεδρείο:

Κυρία πρόεδρε είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι και οι ένορκοι. Πρέπει να εκκενωθεί η αίθουσα, γιατί αλλιώς οι κρατούμενοι θα καθίσουν ανά δύο με χειροπέδες.

Απ’ το μεγαλείο των στιγμών αυτών, φυσικά δεν έλειψαν -ούτε μέσα στο “ναό της δημοκρατίας”, στη δικαστική αίθουσα- όλοι εκείνοι οι σαδισμοί που βιώνουν καθημερινά οι έγκλειστοι: οι συνοδοί των κατηγορούμενων αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στους δικηγόρους και τους αλληλέγγυους να δώσουν νερό στους κατηγορούμενους με τη δικαιολογία περί “συχνοουρίας”, ενώ παράλληλα ασφαλίτες παρέα με τους ανθρωποφύλακες/μάρτυρες κατηγορίες (αρκετοί από τους οποίους μας υπεδείχθησαν από τους μετανάστες ως οι βασανιστές της Αμυγδαλέζας) άραζαν στο διάδρομο πίνοντας καφεδάκι μαζί με τους συναδέλφους τους, αντάλλασαν φιλοφρονήσεις για τις μαγκιές τους ή κουτσομπολιά για την υπηρεσία, χαλαρά και ωραία. Εμετικό θέαμα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 15.00, οι αλληλέγγυες-οι αποχαιρέτισαν τους κατηγορούμενους μετανάστες με συνθήματα.

Για την εξέλιξη της δίκης και την ενδεχόμενη απόφαση

Οι παρόντες κατηγορούμενοι ήταν 29, εκ των 65 συνολικά που αναφέρονταν στο κατηγορητήριο και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Από αυτούς τους 29, οι 26 είχαν προφυλακιστεί σε διαφορετικές φυλακές ανά την επικράτεια και μετήχθησαν ενόψει της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού και Αυλώνα καθώς και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, ένας είναι διοικητικά κρατούμενος στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και 2 προσήλθαν ελεύθεροι. Ως προς τους υπόλοιπους, 6 είχαν αρχικά καταφέρει να αποδράσουν και ουδέποτε συνελήφθησαν (φυγόδικοι) και 33 είναι ελεύθεροι με πολλούς όμως ανάμεσά τους να έχουν απελαθεί. Η έδρα απαρτίζεται από 3 δικαστές και 4 ενόρκους. Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούνται από 13-14 συνολικά συνηγόρους, απ’ τους οποίους/ες 2 δικηγόροι που υποστηρίζονται πολύμορφα (και οικονομικά) από τη συνέλευση nolager με τη συνδρομή ενός πλήθους αυτοοργανωμένων και αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων από όλη την ελλάδα, 1 δικηγόρος που υποστηρίζεται από μεταναστευτικές οργανώσεις και αριστερά κόμματα και 10-11 που έχουν διοριστεί από το κράτος με κλήρωση από ειδική λίστα του ΔΣΑ (δωρεάν για τους κατηγ/ους εκπροσώπηση). Οι μάρτυρες υπεράσπισης είναι γύρω στους 15, ανάμεσά τους και μετανάστες και οι μάρτυρες κατηγορίες είναι 25 μπάτσοι.

Η εκδίκαση ξεκίνησε με την κατάθεση δικονομικών ενστάσεων ακυρότητας (εγγράφων, κλήτευσης των κατηγ/ων κ.α.), οι οποίες αναμενόμενα απερρίφθησαν από την έδρα. Πιο συγκεκριμένα, δύο ενστάσεις αφορούσαν το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι ουδέποτε έλαβαν γνώση των εγγράφων της προδικασίας ούτε κλητεύθηκαν νομότυπα, γιατί τα έγγραφα και η κλήση δεν είχαν μεταφραστεί στις γλώσσες τους. Η έδρα, με νομικίστικες ακροβασίες, αδιαφόρησε γι’ αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων. Όντας εξοικειωμένοι με την κουλτούρα που διατρέχει ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, συμπεραίνουμε ότι θεώρησε τους κατηγορούμενους μετανάστες υποχρεωμένους να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και μάλιστα τη νομική ορολογία. Στη συνέχεια κλήθηκαν και εξετάστηκαν οι 2 πρώτες μάρτυρες αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους, καταδείχθηκαν τα ψεύδη, οι ανακρίβειες, οι αντιφάσεις και οι υπερβολές των καταθέσεων που είχαν δώσει στη διάρκεια της προδικασίας, και επιπλέον δημιουργήθηκαν σοβαρές αμφιβολίες για τη βασιμότητα του κατηγορητηρίου και για τη σχέση των συγκεκριμένων κατηγορούμενων με τα αδικήματα που τους αποδίδονται. Ειδικότερα, έπεσαν οι αρχικοί ισχυρισμοί τους ότι είχε κινδυνέψει η ζωή των ανθρωποφυλάκων από τη φωτιά στα κοντέινερς και από τα αντικείμενα που τους πετούσαν οι κρατούμενοι μετανάστες, και επίσης ομολογήθηκε απερίφραστα ότι ήταν αρκετά δυσχερής, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες (σκοτάδι λόγω νύχτας, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καπνοί, χωρική απόσταση από τους κρατούμενους), η αναγνώριση συγκεκριμένων κρατούμενων ως υπεύθυνων για συγκεκριμένες πράξεις. Οι διορισμένοι συνήγοροι, ως επί το πλείστον, δεν ασχολήθηκαν με τη γενική εικόνα αλλά περιορίστηκαν σε μια εξατομικευτική υπεράσπιση των κατηγ/ων που εκπροσωπούν.

Σχετικά με την απόφαση, σε περίπτωση αθώωσης οι άνθρωποι θα εκτίσουν το υπόλοιπο της διοικητής κράτησης σε κάποιο κέντρο κράτησης ή αν έχουν ζητήσει άσυλο θα αφεθούν ως «αιτούντες». Στην περίπτωση, ωστόσο, καταδίκης μια ποινή πάνω από τα 5 χρόνια ισοδυναμεί με απέλαση, ενώ μία μικρή θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτίσουν τα 3/5 και να αποφυλακιστούν σύντομα (δεδομένου ότι προσμετράται ο χρόνος προφυλάκισης), δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως ο επανεγκλεισμός τους σε κάποιο κέντρο κράτησης είναι αδύνατος ή απίθανος.

Η επόμενη συνεδρία ορίστηκε για την προσεχή Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, στις 9 π.μ., αυτήν τη φορά στην αίθουσα 1 του ίδιου κτιρίου (είσοδος από την οδό Δέγλερη). Η παρουσία αλληλέγγυου κόσμου αποτελεί κρίσιμο δεδομένο τόσο για να μην αφήνουμε τους μάρτυρες κατηγορίας ασχολίαστους όταν θα ακούγονται καφρίλες και ψέματα μέσα στην αίθουσα, όσο και για να σπάσει η εικόνα του «μονολόγου» που θα θελαν οι μπάτσοι να δημιουργηθεί. Τέλος, δεδομένου ότι η δίκη θα διαρκέσει περίπου 20 μέρες, η περίοδος αυτή δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια νεκρή περίοδος, αλλά αντιθέτως πρόθεση δική μας είναι το ζήτημα να μείνει ενεργό στην κινηματική ατζέντα, με αντιπληροφόρηση, παρεμβάσεις, δράσεις κλπ.

2η Συνεδρίαση 07/11/2014

Συνεχίστηκε σήμερα (7/11) η δίκη των 30 μεταναστών κατηγορούμενων για την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα. Θυμίζουμε ότι από τους 65 συνολικά που αναφέρονταν στο κατηγορητήριο κάποιοι έχουν απελαθεί, ενώ ορισμένοι  φυγοδικούν. Πολύωρη διακοπή για την εύρεση διερμηνέων καθυστέρησε τη συνεδρίαση που τελικά άρχισε κατά τις 12.

Εξετάστηκαν δύο ανθρωποφύλακες. Οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν για τα γεγονότα και τις πράξεις, τη σύλληψη και την αναγνώριση των κατηγορούμενων δείχνουν τον ενιαίο και σκιώδη τρόπο που κατασκευάστηκε το κατηγορητήριο (που περιγράφει “κίνδυνο για την ζωή των δεσμοφυλάκων, εμπρησμούς και βροχές από πέτρες”). Καμία ευχαρίστηση μπροστά στο θέαμα των δύο μπάτσων να ξεφτιλίζονται ενώπιον της έδρας και του ακροατηρίου δε μπορεί να αντισταθμίσει το εξοργιστικό γεγονός ότι στη βάση τέτοιων γελοίων καταθέσεων 26 άνθρωποι κρατήθηκαν προφυλακισμένοι για 15+ μήνες.

Οι αλληλέγγυοι/ες ήταν περίπου 30-40 καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης τόσο έχοντας γεμίσει τις θέσεις του δικαστηρίου, όσο και με αρκετούς/ες έξω ακριβώς απ’ την αίθουσα. Χαιρετήσαμε ξανά τους μετανάστες με συνθήματα κατά τις τρεις που έληξε κι η συνεδρίαση του δικαστηρίου.

ΥΓ1. Εκ παραδρομής στην προηγούμενη ενημέρωση είχαμε αναφερθεί σε 29 κατηγορούμενους που παρίστανται στη δίκη. Θέλοντας να διορθώσουμε το λάθος μας αναφέρουμε αναλυτικά: 25 άτομα είναι τα προφυλακισμένα σε διάφορες φυλακές της ελλάδας, 2 κρατούνται στην Αμυγδαλέζα και 3 είναι ελεύθεροι και εμφανίζονται στο δικαστήριο. Από τους υπόλοιπους 35 κατηγορούμενους κάποιοι είανι ελεύθεροι και δεν εμφανίζονται και κάποιοι έχουν απελαθεί χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι.

ΥΓ2. Δυστυχώς κάποιοι δικηγόροι της νομικής βοήθειας ασχολούνται με τον να ρίξουν το φταίξιμο σε όλους τους άλλους εκτός από τον μετανάστη που έχουν αναλάβει.

3η Συνεδρίαση 18/11/2014

Τρίτη συνεδρίαση στις 18/11 της δίκης για την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα. Και πάλι υπήρξε αργοπορία μέχρι να βρεθούν όλοι οι διερμηνείς και να μπορέσει να ξεκινήσει η δική. Κατά τις 11.30 συνεχίστηκε λοιπόν η εξέταση των μπάτσων. Πέρασαν τέσσερις μπάτσοι, ενώ συνολικά από την αρχή έχουν καταθέσει οχτώ, που σημαίνει ότι απομένουν άλλοι 16 από τους 24 συνολικά μάρτυρες κατηγορίας. Οι μπάτσοι της τελευταίας συνεδρίασης προσπάθησαν να έρθουν πιο δασκαλεμένοι από τους προηγούμενους χωρίς να καταφέρουν να μην ξεφτιλιστούν και πάλι με τις ασυναρτησίες που έλεγαν. Από τις πιο ωραίες στιγμές της ημέρας ήταν όταν ένας από τους κατηγορούμενους έκανε χρήση του δικαιώματος του να απευθύνει ερωτήσεις στους μάρτυρες κατηγορίας καλώντας ένα μπάτσο-φύλακα να ενημερώσει το δικαστήριο αν υπάρχει γιατρός στην Αμυγδαλέζα μετά τις οχτώ το βράδυ και τι γίνεται σε περίπτωση που προκύψει κάποια ιατρική ανάγκη.

Η δική μας παρουσία ήταν αρκετά μειωμένη από τις δύο προηγούμενες φορές, ωστόσο κόσμος ερχόταν καθ όλη τη διάρκεια της δίκης. Η αίθουσα ήταν και πάλι γεμάτη από δικό μας κόσμο και μόνο ο εξωτερικός χώρος στολιζόταν από τις υπέροχες σκατόφατσες όλων των μαρτύρων κατηγορίας-μπάτσων-ανθρωποφυλάκων. Οι δύσμοιροι έχουν αρχίσει να αγανακτούν που πρέπει να σέρνονται κάθε φορά και για όσο κρατήσει στις πολύωρες αυτές διαδικασίες, όπου περιμένουν όλοι μαζί τη σειρά του ο καθένας να κατακρεουργηθεί μέσα στην αίθουσα. Τόση ένταση που να την αντέξουν χωρίς και λίγο νταηλίκι. Τέλος η “απαράδεκτη” κατάσταση συνεχούς παρουσίας των αλληλέγγυων δίπλα στους μετανάστες, το ότι οι μετανάστες δεν έχουν μείνει αόρατοι, σε μια συνθήκη ασημαντότητας που τόσο τους έχουν συνηθίσει οι φυλακές τους στα στρατόπεδα, οδήγησε έναν μπάτσο πιο δεξιά και από τη χρυσή αυγή, σύμφωνα με δηλώσεις του σε συναδέλφους.

Επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 2/12 με τη συνέχιση της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας.

4η συνεδρίαση Tρίτη 02/12/2014

Συνεχίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση, γιατί 2 απ’τους δικηγόρους της Legal Aid δήλωσαν ότι δεν δικάζουν συμμετέχοντας στην αποχή. Διορίστηκαν 2 άλλοι, άσχετοι με την υπόθεση, δικηγόροι οι οποίοι αφού παρουσιάστηκαν και ξαναξεκίνησε η διαδικασία (άρα πληρώνονται την παράσταση ) παραπονέθηκαν στην πρόεδρο, και τελικά μετά από ώρα εμφανίστηκαν πάλι κάποιοι από Legal Aid.

Κατέθεσαν 3 μάρτυρες κατηγορίας. Και πάλι, κανείς από τους 3 δεν αναγνωρίζει κάποιον κατηγορούμενο σήμερα, ενώ τα στοιχεία βάσει των οποίων είχαν κάνει τις αναγνωρίσεις εκείνο το βράδυ μετά τις προσαγωγές είναι ή ασαφή ή σε κάποια περίπτωση αστεία (π.χ. ενδυμασία). Κανείς απ’τους 3 δεν ξεκαθάρισε αν υπήρχε φώς την ώρα των επεισοδίων και των συλλήψεων, αλλά παρα ταύτα είναι όλοι σίγουροι για όσους είχαν αναγνωρίσει, ενώ 2 από τους μάρτυρες έχουν ζητήσει προσωπικά δίωξη των μεταναστών. Φάνηκαν να έχουν έτοιμες απαντήσεις σε ερωτήσεις των συνηγόρων που είχαν κάψει άλλους μάρτυρες στις προηγούμενες συνεδρίες. Ενώ φάνηκαν να μην παίρνουν ευθύνη για τις συλλήψεις λέγοντας ότι τις έκαναν τα ΜΑΤ ή τα ΥΑΤ που έρχεται σε αντίφαση με τις καταθέσεις των προηγούμενων μπάτσων που δήλωναν ότι οι φρουροί έκαναν ή συμμετείχαν στις συλλήψεις.

Η παρουσία αλληλέγγυων ακόμα πιο περιορισμένη.

Επόμενη συνεδρία  Πέμπτη 04/12, αίθουσα 2, στις 09.30

5η συνεδρίαση Πέμπτη 04/12/2014

Κατέθεσαν 8 μάρτυρες κατηγορίας (υπολείπονται τέσσερις). Απ’αυτούς τους 8, οι 2 είχαν αναγνωρίσει κατηγορούμενους στις προανακριτικές τους καταθέσεις, και βέβαια σήμερα δεν θυμούνται κανέναν. Οι μαρτυρίες αρκετών σήμερα καίνε προηγούμενους μπάτσους σε σχέση με: α)το ότι δεν ήταν επαρκής ο φωτισμός για να γίνουν “σωστά” οι συλλήψεις όπως είχαν ισχυριστεί κάποιοι, β) ότι οι φρουροί δε γίνεται να δήλωναν ότι έβλεπαν ποιοί πρέπει να συλληφθούν όντας πίσω από τα ΥΑΤ, γ) ότι υπήρξε ανταλλαγή πετρών και οι μπάτσοι δεν ήταν παθητικοί. Ενώ υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ καταθέσεων, όπως ότι κάποιοι δίνουν ονόματα συναδέλφων τους ότι ήταν μαζί στη διάρκεια των επεισοδίων ενώ τα συγκεκριμένα άτομα μετά το αρνούνται, καθώς και αντιφάσεις για το αν και τί είδους χρήση χημικών έγινε. Τέσσερις απ’τους μάρτυρες έχουν πανομοιότυπες προανακριτικές καταθέσεις, ενώ σήμερα πέφταν σε διάφορες αντιφάσεις μεταξύ τους. Αξιοσημείωτο ήταν ότι ένας απ’τους μπάτσους έδινε μία συγκεκριμένη απάντηση σχεδόν σε κάθε ερώτηση που του γινόταν, και άλλος ένας που προσπάθησε να πείσει πως επρόκειτο για προμελετημένη και οργανωμένη στάση που έγινε μαζικά στο ΚΚ.

Οι επόμενες συνεδρίες θα γίνουν 10/12 αιθ.1 ώρα 09.00, 16/12, 22/12, 23/12

6η συνεδρίαση Πέμπτη 10/12/2014

Κατέθεσαν 4 τελευταίοι μάρτυρες κατηγορίας (2 δεν είχαν έρθει, ενώ κάποιων επιπλέον οι καταθέσεις αναγνώστηκαν). Οι 3 ανήκαν στην ομάδα επέμβασης, δηλαδή αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για την καταστολή της εξέγερσης. Κανείς από τους 3 δεν είχε αναγνωρίσεις κατηγορουμένων στις προανακριτικές τους καταθέσεις, ενώ μόνο ένας συμμετείχε σε συλλήψεις. Δεν εξηγήθηκε σοβαρά από κανέναν: α) πώς γίνεται να είχαν δώσει εκείνο το βράδυ πανομοιότυπες προανακριτικές καταθέσεις 7 άτομα από αυτούς , β) βάσει ποιού στοιχείου/υποψίας κατέληγε η ομάδα τους να απομονώνει και να συλλαμβάνει άτομα (χαρακτηριστικά ένας απ’τους 3 υποστήριζε ότι δε χρειάστηκε να απομονωθούν άτομα πολύ απλά γιατί “όλοι συμμετείχαν στα επεισόδια”). Επίσης, υπάρχουν αντιφάσεις στην περιγραφή των γεγονότων με προηγούμενους μάρτυρες στο πώς προσέγγισαν και κατέστειλαν την εξέγερση και όσον αφορά τη χρήση χημικών.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τελευταία κατάθεση ενός μπάτσου υπεύθυνου για τις συλλήψεις 7 μεταναστών τους οποίους κατηγορεί ότι είχαν μόλις αποδράσει. Αν και συνέλαβε και περιλαμβάνει στην κατάθεσή του 7 κατηγορούμενους, αναγνώρισε στη συνέχεια στο αλλοδαπών “3 ίσως και 4” από αυτούς, και μόνο φυσιογνωμικά χωρίς να γίνει ταυτοποίηση, υπογράφοντας έτσι την έκθεση σύλληψης που του δόθηκε με τα ονόματα των κατηγορουμένων χωρίς να γνωρίζει αν αυτά αντιστοιχούν πράγματι σ’αυτούς που συνέλαβε. Ενώ ένας από τους κατηγορούμενους αυτούς την ώρα που είναι στην Π.Ράλλη βάσει αυτής της κατάθεσης, βρίσκεται να καταμετράται στην Αμυγδαλέζα και να κατηγορείται για στάση βάσει άλλη κατάθεσης, αυτή του αξιωματικού υπηρεσίας.

Στη συνέχεια έγιναν οι δύο πρώτες καταθέσεις υπεράσπισης. Ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της νύχτας όπως αυτά του είχαν μεταφερθεί από κρατούμενους και ιδίως στο περιστατικό που σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους πυροδότησε την εξέγερση. Όσον αφορά το επίμαχο περιστατικό, ένας κρατούμενος ζήτησε να πιει νερό από τον ψύκτη που βρίσκεται εκτός των κοντέινερ και ο δεσμοφύλακας όχι μόνο του το αρνήθηκε άλλα τον έβρισε και τον χτύπησε. Έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε κάτω στο έδαφος και οι συγκρατούμενοί του διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν πρώτες βοήθειες. Ο δεσμοφύλακας το αρνήθηκε και συνέχισε να τους βρίζει και να τους απειλεί. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης στη βία των ΜΑΤ που επενέβησαν αργότερα και στο ότι οι συλλήψεις έγιναν στο σωρό. Ένας απ τους δικαστές της έδρας τον ρώτησε αν έχει τα στοιχεία του κρατούμενου που υπέστη τον ξυλοδαρμό κι αυτός απάντησε θετικά καθώς και ότι έχει δώσει σχετική κατάθεση στο αλλοδαπών. Στο δεύτερο μάρτυρα υπεράσπισης που ξεκίνησε να εκθέτει την κακομεταχείριση και όσα ακολούθησαν μετά τις συλλήψεις, οι δικαστές δεν άφησαν καθόλου χώρο να μιλήσει και αντέδρασαν με το σκεπτικό ότι δεν σχετίζονται με τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.

Η δίκη συνεχίζει με τους μάρτυρες υπεράσπισης, γι’αυτό είναι σημαντική η παρουσία αλληλέγγυου κόσμου, την Τρίτη στις 16/12 αίθουσα 1, είσοδος από Δέγλερη (επόμενες συνεδρίες 22/12, 23/12)

7η Συνεδρίαση Τρίτη 16/12

Στην τελευταία συνεδρία του δικαστηρίου (Τρίτη 16/12) επιταχύνθηκε πάρα πολύ η διαδικασία της δίκης, καθώς κατέθεσαν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά και όλοι οι κατηγορούμενοι μετανάστες. Εκκρεμούν οι αγορεύσεις εισαγγελέως και δικηγόρων και μετά θα παρθεί η απόφαση.Ενημέρωση από τις 2 τελευταίες συνεδρίες του δικαστηρίου για την εξέγερση της Αμυγδαλέζας

Η προτελευταία συνεδρία, την Τρίτη 16/12 ξεκίνησε με την κατάθεση των περισσότερων από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Αναδείχθηκαν διάφορες πτυχές του εγκλεισμού των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και σε άλλα κέντρα κράτησης, όπως οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η βιαιότητα και τα βασανιστήρια των ανθρωποφυλάκων, οι θάνατοι κρατουμένων μέσα στο στρατόπεδο ή κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο κ.ά. Στη συνέχεια κατέθεσαν όλοι οι παρόντες κατηγορούμενοι μετανάστες. Αρνήθηκαν όλοι τις κατηγορίες και επισήμαναν ότι τους έβγαλαν βίαια από τα κοντέινερ διμοιρίες των ΜΑΤ, τους ξάπλωσαν στο προαύλιο και επέλεξαν να συλλάβουν στο σωρό όσους δεν είχαν εμφανή ή σοβαρά χτυπήματα και τραύματα από τους μπάτσους.

Η τελευταία συνεδρία του δικαστηρίου και μέρα της απόφασης (Δευτέρα 22/12) ξεκίνησε με την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων (για όλες τις κατηγορίες) εκτός από δύο μετανάστες για τους οποίους πρότεινε την ενοχή για την κατηγορία της απλής απόδρασης (πλημμέλημα), ενώ η αρχική κατηγορία ήταν της βίαιης απόδρασης (κακούργημα). Στη συνέχεια αγόρευσαν οι δικηγόροι υπεράσπισης παραθέτοντας τις αντιφάσεις και τα εξόφθαλμα ψεύδη των καταθέσεων των μπάτσων-μαρτύρων κατηγορίας, αλλά και του κατασκευασμένου -στην υποδιεύθυνση ασφάλειας Αιγάλεω- κατηγορητηρίου, ενώ οι «αναγνωρίσεις» -που δεν έγιναν ποτέ- υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη. Παρουσιάστηκαν, επίσης, πολλά στοιχεία για τις συνθήκες και τα βασανιστήρια μεταναστών στα κέντρα κράτησης, την ευρύτερη αντιμεταναστευτική πολιτική που καταλήγει μέχρι τον πνιγμό και το θάνατο χιλιάδων μεταναστών και μεταναστριών ή τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπήρξε κι ένας ρατσιστής συνήγορος «υπεράσπισης» -διορισμένος με κλήρωση από το δικηγορικό σύλλογο- ο οποίος ενοχλήθηκε “σφόδρα” από το χαρακτηρισμό των κέντρων ως στρατοπέδων συγκέντρωσης και την αναφορά των υπολοίπων συνηγόρων στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τονίζοντας ότι μπορεί μεν να υπερασπίζεται τον μετανάστη εντολέα του, ωστόσο παράλληλα πληρώνεται από το δημόσιο, οπότε υπερασπίζεται και το κράτος. Στολίστηκε, βέβαια με διάφορα κοσμητικά (μέσα αλλά και έξω από την αίθουσα), απτόητος παρόλα αυτά συνέχιζε το προκλητικό του λογύδριο μέχρι το σημείο που τον διέκοψε η ίδια η έδρα για την αναστάτωση που προκαλούσε.  Πρόκειται για τον ίδιο λακέ του κράτους που κατά τη διάρκεια κατάθεσης κατηγορούμενου μετανάστη, τον ρώτησε αν θέλει να επαναπατριστεί, προκαλώντας την αντίδραση άλλων δικηγόρων και των αλληλέγγυων.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή όλων των μεταναστών από τις κατηγορίες, εκτός από δύο που τους έκρινε ένοχους για την κατηγορία της απλής απόδρασης. Κατηγορία που προβλέπει φυλάκιση μέχρι ενός έτους και παραγράφηκε, καθώς οι μετανάστες την έχουν ήδη εκτίσει. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης είχε maximum 60-70 άτομα, τα οποία γέμισαν τη μία μεριά της αίθουσας και στάθηκαν στο πλάι των κατηγορούμενων. Στο τέλος αποχαιρέτησαν τους μετανάστες με συνθήματα. Μέχρι την Τετάρτη 24 /12, οι προφυλακισμένοι μετανάστες παρέμεναν στις φυλακές Κορυδαλλού και Αυλώνα, αφού δεν είχε σταλεί καθαρογραμμένη η απόφαση του δικαστηρίου. Όμως ακόμη κι όταν γίνει αυτό, παρά την απαλλαγή των μεταναστών από την ποινική δίωξη, καιροφυλαχτεί η διοικητική κράτηση με πολύ μεγάλη πιθανότητα όλοι σχεδόν οι προφυλακισμένοι μετανάστες χωρίς χαρτιά να μην αφεθούν ελεύθεροι, αλλά να φυλακιστούν εκ νέου σε κάποιο κέντρο κράτησης. «Αθώοι», λοιπόν, αλλά κρατούμενοι. Σε καθεστώς εξαίρεσης, μόνιμα αντιμέτωποι με την πολεμική διαχείριση κράτους και αφεντικών. Παρά, λοιπόν, την απαλλαγή των κατηγορούμενων μεταναστών από τις βαρύτατες κατηγορίες και τις μεγάλες ποινές κάθειρξης, τα στοιχήματα της αλληλεγγύης παραμένουν πολλά και μεγάλα.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Τελικά, παραμονή πρωτοχρονιάς αφέθηκαν ελεύθεροι οι 24 από τους 25 προφυλακισμένους μετανάστες που αθωώθηκαν ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για όλες τις κατηγορίες που αφορούσαν στην εξέγερση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας τον Αύγουστο του 2013. Μετά από διάφορες παλινδρομήσεις του κατασταλτικού μηχανισμού, κάποιος ιθύνον νους αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να παραταθεί άλλο η κράτηση αυτών των ανθρώπων, πέραν ενός που βρίσκεται ακόμη στον Κορυδαλλό μάλλον εξαιτίας κάποιας προηγούμενης ποινικής του υπόθεσης. Οι μετανάστες είναι πλέον ελεύθεροι, όχι βέβαια απόλυτα καθώς στους περισσότερους από αυτούς -κάποιοι είχαν κάνει αίτηση ασύλου η οποία είχε γίνει δεκτή- έχει επιδοθεί έγγραφο που απαιτεί την αποχώρηση τους από τη χώρα εντός 30 ημερών.

όλα συνεχίζονται
κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά

συνέλευση no lager

αθήνα 7/1/2015

 

Συνέλευση No Lager

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://musaferat.espivblogs.net/tr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84/

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.