Ομαδα Musaferat

Musaferat γιατί σημαίνει ταξίδι. Δραστηριοποιούμαστε στη Λέσβο, ένα νησί που αποτελεί σημείο – πέρασμα χιλιάδων ανθρώπων ανά τα χρόνια στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο για μια καλύτερη ζωή. Ταξίδι που για κάποιες και κάποιους τελειώνει εδώ: σε ένα ναυάγιο, κυνηγημένες/οι από τις ελληνικές αρχές και τη FRONTEX ή σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, φυλακισμένες/οι για άγνωστο χρονικό διάστημα. Στον έλεγχο των συνόρων, με τη συμμετοχή και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπουμε τον αναίσχυντο ολοκληρωτισμό του κράτους με στόχο το οικονομικό όφελος και την κοινωνική στοχοποίηση. Στον ολοκληρωτισμό αυτό που θεσμοθετείται στο όνομα των “ελλήνων πολιτών” απαντάμε με αλληλεγγύη στα θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και αγώνα ενάντια στο κράτος. Ένα κράτος που ενσαρκώνει το “διαίρει και βασίλευε” σε όλο το κοινωνικό σώμα ανάλογα με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Ενάντια στα κέντρα κράτησης γιατί είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είτε τα πούμε κέντρα πρώτης υποδοχής ή φιλοξενίας, είτε κέντρα ταυτοποίησης ή προαναχωρησιακά κέντρα, είτε κλειστά ή ανοιχτά δεν παύουν να είναι φυλακές. Φυλακές για όσους το κράτος έχει κατατάξει σε ασαφείς κατηγορίες σύμφωνα με την υποτιθέμενη εθνοτική τους ταυτότητα. Φυλακές όπου μπορεί κάποιος να μείνει για χρόνια χωρίς ποινικό κατηγορητήριο αλλά μόνο για “διοικητικούς” λόγους. Φυλακές που συμπληρώνουν το πλέγμα του ξένιου Δία και των ρατσιστικών επιθέσεων συχνά με την ανοχή αλλά και τη στήριξη της περιβάλλουσας κοινωνίας. Φυλακές που υπενθυμίζουν σε κάθε μετανάστη πως το αν θα μπορείς να ζεις ή να περνάς από την Ελλάδα εξαρτάται από τα συμφέροντα που εξυπηρετείς ως εργατικό δυναμικό ή ως υποκείμενο υποταγής. Φυλακές που πέρα από τον εγκλεισμό των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έρχονται να περάσουν μηνύματα σε ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια επιδιώκοντας την εκπειθάρχηση και υποταγή τους. Γι’αυτό, πρώτος και αμετάκλητος στόχος μας είναι η κατάργηση κάθε κέντρου κράτησης.

Ομάδα γιατί λειτουργούμε συλλογικά. Χωρίς ιεραρχίες και με τη διαδικασία της ομοφωνίας γιατί δε θέλουμε να αναπαράγουμε ανάμεσά μας τις ανισότητες που προσπαθούμε να εξαλείψουμε. Ξεκινώντας το 2013 σαν ομάδα εργασίας της κατάληψης στο Μπίνειο με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης στη Μόρια, από το περασμένο φθινόπωρο λειτουργούμε σαν αυτοτελής ομάδα Musaferat. Δραστηριοποιούμαστε κινηματικά στο νησί της Λέσβου με σκοπό να κρατάμε το θέμα των κέντρων κράτησης στην επιφάνεια, να εμβαθύνουμε τις γνώσεις και την ανάλυσή μας γύρω από αυτά και να δημιουργήσουμε έναν αντίποδα στον κυρίαρχο λόγο. Στεκόμαστε κριτικά, απέναντι και όχι δίπλα σε θεσμούς και οργανισμούς που ενσαρκώνουν ή υποβοηθούν αυτό το σύστημα υποτίμησης. Ενημερωνόμαστε, αντιστεκόμαστε, αυτοοργανωνόμαστε ενάντια στον αντιμεταναστευτικό μηχανισμό. Δεν αναθέτουμε, δε στεκόμαστε αδιάφοροι, η αλληλεγγύη είναι υπόθεση όλων μας.

Μυτιλήνη
Δεκέμβρης 2014

Permanent link to this article: https://musaferat.espivblogs.net/en/%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%b1-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%b1/