Εκκένωση του camp No Border Kitchen στη Μυτιλήνη και τελευταίες πληροφορίες για τη Μόρια

Το πρωί στις 6.30 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του camp No Border Kitchen από την παραλία Τσαμάκια Μυτιλήνης. Είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένες απειλές από το δήμο Μυτιλήνης καθώς ο χώρος θα δημοπρατηθεί για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι αλληλέγγυοι-ες είχαν απομακρύνει τον εξοπλισμό μαγειρέματος και στο camp έμεναν κυρίως μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στο νησί μετά την τελευταία συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο συνελήφθησαν 348 μετανάστες και οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης της Μόριας ενώ 19 άτομα από τους-τις αλληλέγγυους-ες που βρίσκονταν στο χώρο, μετά από δίωρη κράτησή τους στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης αφέθηκαν ελεύθεροι-ες. Την ίδια ώρα γνωστές ακροδεξιές φυλλάδες και blogs του νησιού προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, παρουσιάζοντας το σκύλο ενός συντρόφου που πέθανε το προηγούμενο βράδυ ως λεία μεταναστών.

Το κέντρο κράτησης της Μόριας μετά και τον επιδερμικό του καλλωπισμό για τις ανάγκες του τηλεοπτικού σόου των επισκέψεων των αρχιπαπάδων έχει επανέλθει στην προηγούμενη άθλιά του κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι κρατούνται περίπου 3.000 άτομα τα οποία έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου για να εμποδίσουν την απέλασή τους στην Τουρκία. Οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων τους είναι πολύ αργές και έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν απορριπτικές αποφάσεις. Πολλές τέτοιες αποφάσεις βασίζονται στην ανυπόστατη αντιμετώπιση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας. Ζήτημα όμως έχει δημιουργηθεί για τις αρχές, καθώς το διάστημα νόμιμης κράτησης των 25 ημερών έχει ήδη αρχίσει να ξεπερνιέται για πολλούς-ες κρατούμενους-ες με αποτέλεσμα την υποχρέωση απελευθέρωσής τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να απελευθερώνονται από το κέντρο κράτησης της Μόριας τους απαγορεύεται όμως ρητά η έξοδός τους από το νησί, κάτι που διασφαλίζεται με τους εντατικούς ελέγχους του λιμενικού και της Frontex στα πλοία προς αναχώρηση.

Για την αποσυμφόρηση του κέντρου το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκαν γύρω στα 900 άτομα στον καταυλισμό του δήμου στον Καρά Τεπέ.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην πτέρυγα κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων. Στη συγκεκριμένη ειδική πτέρυγα κρατούνται περίπου 140 ανήλικοι. Βρίσκονται εντελώς απομονωμένοι από το υπόλοιπο κέντρο και πρόσβαση έχουν μόνο ελάχιστες ΜΚΟ που έχουν αναλάβει με συμβάσεις την ιατρική και ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη. Οι μπάτσοι που παίζουν το ρόλο του ανθρωποφύλακα, μετά την τελευταία συμφωνία και μετατροπή του Hot Spot σε κλειστό κέντρο κράτησης, έχουν αρχίσει να γίνονται εντελώς επιθετικοί ακόμα και στα παιδιά. Οι ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι κρατούνται ακόμα και για 40 μέρες, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται από αυτή τη συνθήκη και εξεγείρονται καθημερινά. Παράλληλα πάρα πολλοί παρουσιάζουν κρίσεις πανικού. Οι συνθήκες αυτές υποκρύπτονται συστηματικά από τις οργανώσεις, οι οποίες προτιμούν να το διαχειρίζονται «εσωτερικά» προκειμένου «να μην οξυνθούν τα πνεύματα». Επίσης εντός του στρατοπέδου έχει δημιουργηθεί μία ακόμα πτέρυγα ασυνόδευτων ανηλίκων, για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καταγραφεί και επομένως βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους αορατότητας. Αυτή τη στιγμή στην ειδική πτέρυγα, στην οποία δεν υπάρχει καμία παρουσία ΜΚΟ, κρατούνται  περίπου 50 ανήλικοι που παραμένουν εκεί μέχρι να δημιουργηθούν θέσεις στην «κανονική» πτέρυγα.

Permanent link to this article: https://musaferat.espivblogs.net/en/2016/04/20/%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-camp-no-border-kitchen-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bc%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b5%ce%bb/

1 ping

  1. […] * Αναδημοσίευση από το blog της συλλογικότητας Musaferat […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.