Κείμενο-ενημέρωση για την κατάσταση των προσφύγων-μεταναστών στην Κω

04

αναδημόσιευση από athens indymedia

Κάποτε, πολύ παλιά, αλλά όχι τόσο παλιά για να ξεχάσει κανείς, ξεκινούσαν από τα μέρη μας τη διαδρομή τους για ένα καλύτερο αύριο χιλιάδες άνθρωποι με οικεία πρόσωπα και ακόμη πιο οικεία ονόματα. Τους στοίβαζαν σε πλοία και τρένα, τους υποδέχονταν εχθρικές αστυνομίες, τους κατέγραφαν με αριθμούς οι αρχές, τους έβαζαν να κοιμούνται σε τρύπες σαν τα ζώα, τους έδιναν τις χειρότερες δουλειές, τους αποκαλούσαν υπάνθρωπους, μιάσματα και μαυροκέφαλους, ώστε να τους έχουν υποτιμημένους ως εργάτες και εξαθλιωμένους ως ανθρώπους.

 Σήμερα η ιστορία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, η οποία από τότε που υπάρχουν κράτη, έθνη και πόλεμοι ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει, αναζωπυρώνεται. Τώρα είμαστε εμείς από την άλλη πλευρά της θάλασσας για να δεχθούμε χιλιάδες κατατρεγμένους, οι οποίοι περνάνε με κίνδυνο τη ζωή τους τα σύνορα της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης η οποία μόνο άμοιρη δεν είναι για τις τύχες των τόπων που άφησαν αυτοί πίσω τους. Έχοντας στρατό σε κάθε γωνιά του κόσμου, συνδιαλεγόμενη με κάθε αυταρχική τοπική εξουσία, αρπάζοντας εδώ και αιώνες πόρους και γη, θυμάται μόνο την ασφάλεια της όταν καλείται να πληρώσει ένα τίμημα των επιλογών της. Πώς αλλιώς θα γινόταν όταν η πολιτική της που επεκτείνεται πολεμικά από τα στενά της Μάγχης μέχρι τα παράλια της Δωδεκανήσου, έχει ως στόχο την ακραία υποτίμηση της ανθρώπινης ύπαρξης και την προώθηση ενός εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού στα κενά της οικονομίας της;

 Στο πλαίσιο αυτό δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός πως η « πρώτη φορά αριστερά » κυβέρνηση, πετάει το μπαλάκι των ευθυνών μακριά της, αδιαφορεί ουσιαστικά για την τύχη των μεταναστών, συνεχίζει να έχει ενεργά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα, ενώ προσπαθεί, μάταια, να βγάλει ένα φιλανθρωπικό λόγο. Τα κούφια έργα της, μα προπάντων η στάση της αστυνομίας της (βλ. αστυνομική βία, μίζες, κάλυψη παρανομιών ημέτερων συμφερόντων κλπ) αποδεικνύει πανηγυρικά τα παραπάνω.  Εξάλλου, ο ελληνικός στρατός συνεχίζει ακόμη και σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, να δίνει το παρόν σε δώδεκα χώρες, με βάση και τις στρατηγικού χαρακτήρα ανάγκες ενός κράτους που ποτέ δεν ξεχνά τις μιλιταριστικές απαρχές του.

 Επίσης καμία έκπληξη δεν νιώθουμε για την έκφραση ενός μισάνθρωπου και ρατσιστικού λόγου από τη δημοτική αρχή και πολλούς καταστηματάρχες της πόλης. Όταν χαλάει η βιτρίνα τους, εξαφανίζονται ξαφνικά οι ρητορείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κλείνουν τις βρύσες και τις τουαλέτες της πόλης, αναπαράγεται μια ακροδεξιά ρητορική (« ανακατάληψη της πόλης μας », « θα χυθεί αίμα », « ούτε νερό… »),που χαρακτηρίζει την γραμμή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και πληρώνονται νεοναζί, φουσκωτοί και λοιπά ασπόνδυλα για να καθαρίσουν τα πάρκα με τη βία, εξαπολύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση.

Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη που αμέτρητες ιστορίες αισχροκέρδειας εις βάρος των μεταναστών έχουν θαφτεί από θεσμικούς φορείς και τοπικά ΜΜΕ. Το σύστημα τοπικών συμφερόντων μπορεί να σκούζει στις κάμερες για τη ζημιά στην οικονομία του νησιού, αλλά μια χαρά βγάζει υπεραξία από ανθρώπους απελπισμένους, νοικιάζοντάς τους δωμάτια-τρύπες με τιμές πεντάστερων (π.χ. 35 ευρώ το κρεβάτι σε δωμάτια με 4 κλίνες), ανασταίνοντας και ξεχρεώνοντας κλειστές επιχειρήσεις, παίρνοντας αντίτιμο ακόμη και για να φορτιστούν τα κινητά των μεταναστών (3 ευρώ η φόρτιση), πουλώντας τους 1,5 ευρώ το νερό, κλέβοντας τις μηχανές των δουλεμπορικών και αναλαμβάνοντας ακόμη και χρέη μεταφορέα με 400 ευρώ αντίτιμο για να τους πάνε στην Κάλυμνο, όπου η εκεί αστυνομία θα τους εκδώσει πιο γρήγορα τα χαρτιά τους.

 Ίσως το μόνο που μας προκαλεί μια μικρή έκπληξη και κυρίως αηδία, είναι η εκφορά ενός ξενοφοβικού και ρατσιστικού λόγου από μια σεβαστή μερίδα Κώων. Τολμούν και μιλάνε για παράνομους και λαθραίους, αυτοί που τα παππούδια τους είχαν πλημυρίσει με ένα εισιτήριο μόνο στο χέρι, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Αμερική. Τολμούν και αποκαλούν το νησί μικρό και ισχυρίζονται πως υπάρχει έλλειψη χώρων φιλοξενίας, την στιγμή που κάθε καλοκαιρινή σεζόν φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και ταυτόχρονα υπάρχει πλήθος ερειπωμένων χώρων ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης.

 Αν προσθέσουμε την ελλιπή παρουσία των Μ.Κ.Ο. και λοιπών ευαίσθητων θεσμών που πληρώνονται υποτίθεται για να βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και τα τελευταία γεγονότα με τη συνύπαρξη μπάτσων και φασιστών, το μάντρωμα χιλιάδων μεταναστών στο γήπεδο του Ανταγόρα με κλειστές πόρτες, κάτω από αντίξοες συνθήκες (χωρίς νερό, φαγητό, τουαλέτες και σκιά), τις απρόκλητες επιθέσεις των τοπικών ταγμάτων εφόδου, όπως συνέβη στις 11 και 12 Αυγούστου, έχουμε όλο το ζοφερό σκηνικό που χαρακτηρίζει τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας που έτυχε να γεννηθούν λίγο πιο μακριά από εδώ και να μιλάνε μια άλλη γλώσσα. Όλους αυτούς δεν πρόκειται να τους αφήσουμε μόνους τους απέναντι στις ορέξεις του σύγχρονου κανιβαλισμού. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία φωνή αλληλεγγύης δεν θα φιμωθεί. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και πρόσφυγες κόντρα στη χυδαιότητα που απλώνεται στις μέρες μας.

Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι

στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι…

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ενημέρωση για δράσεις που έγιναν στο νησί

Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ανεβάσαμε δυο πανό (βλ. φώτο) σε κεντρικά σημεία του νησιού, τα οποία κατέβηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ως απάντηση γράφτηκαν το βράδυ πολλά συνθήματα στην πόλη.

Lien Permanent pour cet article : https://musaferat.espivblogs.net/fr/2015/08/15/%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84/

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.